October 12, 2017

♥ Unexpected Feeling. (Part 10)

Image result for a girl who leapt through time tumblr

** Sambungan Unexpected Feeling (Part 9) **
** Dinasihatkan baca ⬆⬆⬆⬆ dulu baru baca ⬇⬇⬇⬇ **

Sampai la semester 4, aku dapat interview SPA. and aku dapat that SPA. Sumpah time tu aku berkecamuk gila. Aku takleh fikir apa nak buat. Whether nak stay in UiTM or sgo SPA. Aku even do a post about it here. Kalau aku stay UiTM banyak buruknya daripada baik. Result aku teruk, aku repeat banyak subject and maybe akan extend. and thats is why aku rasa aku patut pilih SPA. To start a new life. Tapi aku still runsing. I swear bukan pasal result sahaja yang aku fikir. Aku fikir dia. Aku tahu my boy. Dia takboleh relationship jarak jauh. I knew him. Hes even say to me, "kalau nak pergi, pergi la. But i can’t assure you that we will still be ok like we're now" Sumpah aku nangis time ni. Aku taktahu nak buat pilihan apa. Of course, dia pun risau about aku nk pilih uitm stay with him or go to SPA. Then i make up my mind. Aku pilih SPA. Dia marah. Dia ingat aku nak bagitau kat dia yang aku stay UiTM with him. Tapi tak. Aku lebih fikir masa depan aku daripada dia. Aku pentingkan diri. Sampai sekarang aku still menyesal pilih SPA over him. Sumpah aku sayang dia. Aku sayang dia sangat. 

Then, lagi dua minggu lagi nak pergi SPA, aku call dia most of the time. Everyday everysecond. Aku still in doubt whether to stay or to go. Dia merungut nanti rindu macam mana. Nanti jadi apa apa macam mana. Nanti if something beyond our thought happen macam mana. Aku nangis. Then, lagi seminggu, aku pergi UiTM, untuk settle semua benda. Aku stay sana 5days. Jumpa dia. Lepak dengan kawan kawan kat sana. We have our last vacation there. Aku nangis teruk gila. And at last he let me go. Theres a lot of things that he ask me to promise. A LOT. Then, after that, dia balik cuti Christmas. Aku paksa dia even dia ada game tennis. Hes act like hes happy. Still buat aku gelak walaupun aku tahu dia sedih. Aku pun sedih sayang. Sedih sangat. :'( Dia cakap aku gemuk, muka macam dia. Hahaha  


Then, after aku pergi, awal tu memang bergaduh teruk. Almost setiap bulan. T_T Then, dia dapat tahu pulak time belajar tak boleh kahwin, Lagi dia mngamuk. Sebab dia pernah kata lagi dua tahun kawin. Aku blajar 3tahun. Aku cakap setahun lagi je, dia tetap marah. sebab dia mmg tak suka aku jauh dari dia. akhir akhir bulan baru ok sikit. T_T stress jugak la weh time dia marah tu. Every fucking night kitaorg bergaduh. T_T letih weh sumpah. Awal awal masuk tu lagi la, dah la orientasi, kena bangun awal. kita malam tu pulak duk otp dengan dia gaduh gaduh sampai pagi.  Sumpah stress gila la. Pastu dah akhir bulan tu, aku memang tawar hati gila dengan dia. First time in this nearer three year dia bagi option. Aku leave or aku stay. I guess what? Aku pilih aku leave. Aku cakap kat dia, "I'll leave you. I put you on hold. If you wanna wait, you wait for three years. If not, you can go to another girl." thats my ayat. 

Pastu lama dia tak reply. lepas tu, beratus ratus whatsapp aku dpaat dari dia. Dia mintak maaf, dia tak sepatutnya bagi aku pilihan mcm tu. Aku teriak mcm orang hilang anak baca apa yg dia hantar. At last aku tak tinggal pun dia. Im still there by his side. Tak sanggup weh. Aku sayang dia sangat sangat. Alhamdulillah lepas gaduh besar tu, dia dah boleh terima, aku ni jauh dari dia. Kadang kadang je dia main main, bila aku rindu dia cakap "tu la hang, pi duk jauh jauh lagi" hmm. Memang aku gerenti aku kena hadap perli-an dia tu selama tiga tahun weh. Hahaha. Tapi takpa weh, at least dah tak bergaduh. Weh sumpah weh penat gila bergaduh. Rasa taktau nak buat macam mana bagi ok balik keadaan. Last last, bila dah dua dua senyap taktahu nak cakap apa, tak tahu nak tinggikan lagi macam mana ego tu, baru baik balik. Hmm.. Takpelah, yang penting semua dah okay. 

coming soon.......
Unexpected Feeling. (Part 11) 


So, ni aku ada sertakan link untuk part 1, untuk sapa yang new on my blog. welcome and thank you :)
Unexpected Feeling. (Part 1) 

August 31, 2017

♥ Syllabus.


Yeay tumpang aku free malam ni, walaupun assignment boleh tahan meninggi atas meja tu. Takpe, lek jup. Kalut kalut nak pi mana? Meh sini rapat rapat, aku cerita bab subject subject yang aku or korg yg bakal masuk sini akan hadapi time ambil Diploma in Pharmacy ni. Take note, this syllabus might be different dengan university university lain. Ade sorang kawan aku, dia dah pernah masuk diploma farmasi ni dekat Uni lain, dia kata syllabus dia lain sikit. Like biology and chemistry, dekat Uni dia, dorg campurkan skali jadi Biochem. Tapi kat sini, KSKBSAS, nope, you'll have both. Biology and Chemistry. Tapi untuk semester satu and dua je, nanti dah naik semester seterusnya, dah takde.  So yup, here aku listkan subject-subjectnya. From semester 1 until 6. Ha ni dia berkat aku fokus dalam taklimat sebelum mula sesi pembelajaran haritu. Kahkah. 

SEMESTER 1
1. farmaseutik 1
2. farmaseutik 2
3. kimia asas 1
4. biologi asas 1
5. Fisiologi asas
6. Mathematic (Addmath form4 & 5)
7. English (takde exam)
Vacation posting (one week : klinik)

SEMESTER 2
1. Kimia asas 2
2. Farmakologi 1
3. Farmakologi 2
4. Farmaseutik 3
5. Sains Tingkahlaku
6. Amalan farmasi
7. Mikrobiologi asas
8. English (takde exam)
Vacation posting (two weeks : hospital)

SEMESTER 3
1. Farmaseutik 4
2. Farmaseutik 5
3. Farmakologi 3
4. Farmakologi 4
5. Farmakologi 5
6. Kaedah penyelidikan
7. Kemahiran teknologi farmasi
8. Keselamatan dan kesihatan pekerjaan
9. English

SEMESTER 4 (POSTING)
1. Amalan farmasi 1 (pesakit luar)
2. Amalan farmasi 2 ( praktis farmaseutik, klinikal & stor)

SEMESTER 5 (POSTING)
1. Amalan farmasi 3 (pesakit dalam)
2. Amalan farmasi 4 (klinik kesihatan)

SEMESTER 6
1. Pengurusan Am
2. Analisis Kimia farmaseutik
3. Kaedah penyelidikkan 2
4. Pengenalan mikrobiologi farmasi
5. pembangunan dan kesihatan

Koranf akan blajar semua subject di atas guna Bahasa Melayu. T_T Untuk aku, its quite hard, sebab aku dari darjah 1 pakai English. Bila masuk je term malay, slalu aku suruh lect translate jadi english. Then baru aku boleh recall balik. Kahkah. Ade jugak in dorg ajar in english, in notes bercampur BM, BI. Even buku rujukan yang dibeli and dekat perpustakaan pun banyak dalam English. Dont worry. Bajet mat salleh eh korg. Haha. and one more, if korg takde basic pure science tu kena struggle sikit la. Kena rajin tanya. Tanya kawan kawan yang dah ade basic tu. Tapi aku rasa, boleh je kut korg score kalau betul betul give attention in class. Lect takde la ajar laju sangat and takde la ajar slow sangat. Ok ok je! Yeay! 

so, aku and korg akan go through dua exam. Satu pertengahan, and one more final. Markah dia ada terbahagi kepada percent percent. Aku malas nk cerita detail nak mampus kat sini. Tapi, untuk English, walaupun takde exam, korg tetap kena lulus. Markah dia untuk nak lulus tu, based on pemerhatian dalam class, contohnya macam marks korang for presentation, or assignment and so on. Weeee, So i hope this will help someone! Hehe ^^ See you when i see you. Adios. 

August 15, 2017

♥ Unexpected Feeling. (Part 9)


** Sambungan Unexpected Feeling. (Part 8) **
** Dinasihatkan baca ⬆⬆⬆⬆ dulu baru baca ⬇⬇⬇⬇ **

BIla dah start belajar, aku pun mula berbaik baik dengan classmate aku. Weh classmate kan? Takkan nak buat sombong. Takbest la. Dia pun sama la, kenal kenalan dengan classmate dia. Masa awal awal dulu, dia slalu jugak la lepak makan sama sama semua bagai dengan classmate dia. Campur lelaki perempuan. Yelahkan sport rec kan, dorg laki prmpuan same je. Satu kepala, sporting, kepala gila gila. Tak dinafikan memang aku jealous. Weh mana tak jeles tengok laki kita bergelak ketawa semua satu meja dengan prmpuan lain. Bertepuk tampar, cubit cubit. T_T Aku tahu dia setia, and dia mmg setia. Tapi weh tak boleh kut. Perasaan tu mmg takboleh nak tepis langsung. 

Aku still boleh rasa sakitnya hati aku sampai sekarang, time aku baca satu comment kat insta dia. Dia post gambar class dia. Then ada sorg prmpuan ni comment, dia kata "Nanti lepak skali lagi, makan sekali lagi ok? Boleh? Hang rindu aku kan?" Aku tau dorg mmg mcm tu, main cakap je. Pastu dia reply "Mana boleh tak rindu, hari hari duk kena cubit dengan hang" weh mmg hati aku time tu remuk tahap tisu basah pastu berkecai. Lol kenapa tisu basah? Hahahahhaha. Aku sedapkan hati aku, Aku cakap biasa la tu. Cubit je kan, lek ah dorg dah rapat kan, satu class kan. Relaks la Hana, dia setia kan. Aku guna perkataan dia setia je untuk mengubat hati aku. Satu je masalah aku, bila aku terasa hati dengan dia, aku tak pernah bagitau. Aku lebih suka simpan sendiri. Biar sakit sendiri. Mungkin sebab aku tau dia mmg setia. Kehkeh. Baikkan aku? 

Pastu makin lama, kitaorng makin tak okay. Ntah la, mesti ada je masalah yang timbul. Mesti ada je sebab untuk kitaorang bergaduh. Seminggu baik, seminggu gaduh, pastu baik balik. Aku cakap, biasa la Hana. Adat la dalam perhubungan, kalau baik je manjang takbest la kan? Gaduh tu tanda sayang. Dia tegur tu tanda sayang. Dia marah tu tanda sayang. Ha poyo tak ayat penyedap hati aku? Kahkah. Mungkin tempat baru kan. Masing masing still adapting. Tu yang stress then gaduh. Then lama lama, ok je. Ade la gaduh sikit sikit.. Biasala kan? Pastu naik sem dua. 

Time semester dua, ada dua kali kitaorang gaduh teruk. Kahkah. Sampai tahap aku mintak clash la. T_T Tapi takpernah clash pun. Eleh bajet je aku ni. Time marah, time tak tahan dah, sikit sikit nak clash. Lepas kena pujuk sikit, dah... tak jadi clash. Kahkah. Then, ada satu aku perasan dengan mamat ni bila bergaduh, dia takkan pernah mintak clash, biar la gaduh tahap apa pun. Perkataan berpisah, clash or sewaktu dengannya dia takpernah sebut pun. Aku fikir fikir balik, bagus jugak la dia eh? Aku je yang terburu buru tah apa apa. Haish, bila fikir balik, kesian pulak kat dia. T_T 

Pastu ada satu hari tu, lepas dah baik, lepas dah tak jadi nak clash. Kahkah. Dia text aku, "patutla lelaki yang ada kuasa untuk menceraikan, kalau perempuan ada kuasa tu, taktahu la apa jadi." Hahahahaha. Aku terdiam lepas dia hantar tu. Betul jugak. Haih apa la aku ni. Buat keputusan tak fikir. Sikit pun tak fikir. Pastu aku hantar, "im sorry, thank you" aku hantar thanks tu ntah la kenapa? Mungkin sebab dia banyak bersabar dengan aku? Mungkin sebab dia sedarkan aku, aku ni tak fikir buat keputusan? Mungkin sebab dia sayang aku? No one know, aku sendiri pun taktahu kenapa aku berterima kasih. Kehkeh.

Dah naik sem tiga, everything seems okay? Takde la banyak gaduh sangat. Gaduh pun hal hal kecik je. Masing masing dah matang, dah boleh berfikir. Yeay us! Hehe. Sampai la time nak masuk semester 4. 

Sorry, cerita kali ni dilebihkan kepada luahan perasaan. lol. 
Unexpected Feeling. (Part 10)  
Adios. ;)

June 19, 2017

♥Feel

Image result for girl hiking tumblr

Eh, hello there.
Its been a while. Nah, its been fucking years right? how i miss writing.

"I wish i could fading away. With no one will notice, with no one will know about my disappearance, with no one will ever care. I just want to being born again. Fix my mistake. Fit the path that i take. Fix everything that make me feel that im a freaking useless.
Im not saying that im giving up. But life just too hard for me to being strong. I need more than strong to get through this. Theres alot of things getting in my way. Theres alot of wall that i need to break. I cant. Every single thing is getting harder and harder. Sometime i wonder, am i in the wrong path? Am i doing the right things? am i okay? Why im still doing this?"

Paragraph above was from my entry back then in 2015. Before i do this entry, aku scroll back to my previous entry and i was like daaaaaaaaaaaamn my writing was so good???? why now macam tahik? Ohoy, how i misssss writing. so much. I miss how i can interpret my feeling into word, how i am be able to write and feel so damn okay after that. Aku rasa that skill dah lama terkubur selepas aku quit UiTM. Hahaha. Theres a quote yang aku baca kat mana tah, its sound like this;

"Some write because it helps them to sort out their feelings. Some have a story to tell. And some write because nothing in the world makes them happier" 

And i think that quote answer everything. How "good" was my sad in life back then until aku dapat tulis something quite good like that? Kah. Apakah seorang Hana pada masa dahulu? What was on her mind? Like seriously? 

Okay, back to the paragraph that i copy and paste here,
today, in this freaking hour. Aku rasa aku dalam medium deja-vu. What i feel right now is quite same like how i felt on 25 November 2015. Dan semestinya, why im feeling this way is not about what im having now. im very, not very but totally happy with apa yang aku ada sekarang. Apa yang aku achieve sekarang. Im doing good with my study. i fulfill all of my wishes. and i think its all good? But yeah, its feel something is very wrong somewhere.

I think i have to do some re-checking, upgrading and re-packing how i live my life. Fix some mistake. yes. Fix that mistake. I have to. Before its too late. Adios. 

May 15, 2017

♥ Unexpected Feeling. (Part 8)


** Sambungan Unexpected Feeling (Part 7) **
** Dinasihatkan baca ⬆⬆⬆⬆ dulu baru baca ⬇⬇⬇⬇ **

Aku teringat aku pernah kata kat dia time mula mula dia perayat aku time nk couple 2minggu tu. "jadi pilot dulu, baru boleh kawin dengan kita" Kahkahkah, mungkin ni la salah satu sebab dia serabut fikir nk pi aviation ke UiTM, tak jadi pilot jadi yang berkaitan dengan pilot pun jadi la kan? Hahahaha. Ntah la aku teka je. Mane tahu memang dia fikir macam tu? Haha bukan boleh sangat mamat ni. Selalu take serious apa yang aku merapu kat dia. Haha. 

Pastu fikir punya fikir.... dia buat keputusan untuk ke UiTM. Kenapa? First reason dia, dia dah bayar yuran UiTM RM800 lebih sebelum dapat tahu keputusan aviation dia tu. Dia kata "rugi la dah bayar, nak mintak balik pun tak boleh. Takpela sport rec pun. Bolehla workout for my badan yang sedia dah sado ni" Puih, aku siku perut dia. Hahaha. Pastu aku cakap, "perut pun mengelebeh, sado apanya" I think we both happy about this decision. Sorang tak payah pergi Johor, sorang lagi tak payah pergi Sepang. Yeay us! Dah masuk bulan 6. Which is bulan that we need to register our self to UiTM. Masa nak masuk tu, Ya Allah, jammed taktahu nak bagitau macam mana. Macam mana tak jem kalau semua serentak skali masuk? Budak sains ada, budak geomatik, budak computer, budak math, budak sport rec. Nah semua join skali. Dah la Perlis tu kecil. Serius jammed teruk gila T_T 3jam jugak la duduk kat dalam kereta kat perlis tu sebelum masuk gate UiTM. 

The first week of MDS goes well. Takdapat jumpa dia sangat sebab dorg separate girls and boys. Ada jumpa sekali dua je. Tu pun time pergi pemilihan Palapes. Kahkah. Palapes ni lawak. Hahaha. Memang kami berdua nak masuk gila gila ah Palapes ni. Last last, sampai kat step election ke-3 kut? Dia ada 3step. First step kena lari satu UiTM, buat sit up bagai, macam ujian kecergasan la. Sapa lepas kira boleh futher step 2. Step 2 pulak Ntah la? Kawad mungkin? Aku taktahu. Kahkah. Step 3 pulak, aku tanya kawan aku haritu, ujian ape tah. Something macam ujian minda or akal ape tah. Biar lah. Yang lawaknya, kitaorang blah macam tu je. kahkah. Dia blah mungkin sebab malas nak terikat dengan apa apa. Ye la kan Palapes ni kena bangun pagi la berkawat la ape la. Dia awal awal lagi dah blah. Habis habis election first tu terus dia text, "i taknak join. Hahahahaha." Pastu terus dia takpergi dah. Hahaha. 

Aku blah sebab time aku pi election ke-2, kena pakai tudung putih. Ok tu first. Then second, tudung bawal aku tu tak sama kat bawah. Ade sorg kak poyo mane tah "ni masuk tandas, pergi adjust tudung tu bagi sama, bagi rapi! Pin tiga ke bawah! Sekarang." Dengan nada tinggi. Orang sebelah aku pun tekejut. Aku like? Weh? Takyah la macam tu? Hang bisik pelan pelan kat telinga aku pun dah ok kut? Aku pi tandas, then aku ubah cara tudung aku, terus aku blah. Tak pi dah padang kawad tu balik. Kahkahkah. Sedih gila, baru berniat nak jadi askar. Dah tokleh. Mungkin memang askar tegas macam tu. Tapi ntah la aku takleh terima. Kahkah.

All goes well until dah start schedule belajar... T_T.......
Sorry pendek! Will improve it for the next entry!
Unexpected Feeling. (Part 9).  
Adios. ;)

February 15, 2017

♥ Unexpected Feeling. (Part 7)


** Sambungan Unexpected Feeling. (Part 6) **
** Dinasihatkan baca ⬆⬆⬆⬆ dulu baru baca ⬇⬇⬇⬇ **

Aku dapat UiTM Perlis, Diploma in Science, and dia dapat Diploma in Sports studies. dia dapat dekat... UiTM Perlis jugak!!!! Yeay us! Memang bersyukur tahap ape weh. Tak payah aku travel nun jauh di Johor and tak sia sia aku let go my multimedia. Science pun not bad ape. Cabang meluas. Kan? Lagipun my brother pun study sana time tu, so memang senang gila la kalau nak balik, or incase ada emergency apa apa ke. Alhamdulillah weh. Memang aku berterima kasih sangat sangat kat sapa yang pilih aku untuk ke UiTM tu. Hahahaha. Dia pun lega gila.  Dia tanya aku, "Tak menyesal let go multimedia tu? Minat kan?" Aku gelak je, ceh baru skarang nak tanya. Dulu sibuk suruh jangan pergi sana. Hahaha. Aku geleng je kepala and cakap "Kecewa jugak la sikit, tapi takpe la at least we're together" Pastu dia senyum. 

Aku pun seram jugak weh kalau takdapat sama dengan dia. T_T Macam mana la aku nak survive tanpa lawak lawak dia. Kehkeh takde la gurau je. Aku bukannya overly attached girlfriend macam dia tu. Awek jauh sikit je takboleh. Haish taktahu la aku macam mana nanti. Kalau la aku dapat kerja mana mana yang jauh, dia ke yang kena posting kerja jauh jauh. Ha baru dia tahu! Sehari lepas tu, kitaorg siap siap semua barang nak ke sana. Prepare everything, surat tawaran, medical check up bagai. Aku tengok sepanjang dia buat benda ni semua, dia macam tengah fikir something dalam kepala dia. Aku tak tanya pun. Aku fikir alah biar la, kalau dia nak share dia share la. Kalau taknak takpela. Kalau dah teruk sangat nanti aku tanya la. Mungkin just a small matter. Hehe.

Pastu lepas habis je aku cakap tu dlm hati, tiba-tiba terus dia merungut kat aku. "ayah marah I dapat sport rec ni, ayah cakap hang nk buat apa nk course ni? Orang pilih la course yang senang dpt kerja, course yang ada masa depan sikit" dia cerita sambil buat mimik muka ayah dia. Kahkah. Oh, ni la sebab dia ye muka macam lepas makan lemon dari tadi? kehkeh. Aku cakap kat dia, "takpela awak, nak buat macam mane. Nanti awak study elok elok, buktikan kat dia yang course ni pun berguna jugak. You can start your own gym or boleh jadi coach untuk tennis? jadi fisio kat padang ke kan?" Dia reply "payah la ayah aku ni, apa dia nak ntah la." Aku senyum je kat dia. "Dia nak yang terbaik for his handsome son ni ha. Takpela nanti dia faham la tu. Biasala." Nak kutuk lebih lebih ayah dia kang jadi tak hormat pulak. Bakal pak mertua weh. Kehkeh. Tapi sebenarnya aku tak reti nak cool down kan people. Kahkah. 

Seminggu lepas tu, result Aviation dia keluar. Guess what? Dia dapat belajar situ. T_T Dia punya berkerut dahi fikir nak ambil mana lagi teruk dari berkerut dahi time fikir ayah dia marah dia tu. Hahahahha. Dia tanya aku UiTM ke Aviation? Ada la dekat 100 kali dia tanya benda tu T_T Aku cakap dalam hati aku, cis kalau aku pergi Johor tu sibuk je dia nk clash bagai ugut aku takbagi pi. Kalau dia tu siap suruh tolong dia pilih nk pi mana. Takpe pulak ye dia yang pergi jauh. Aku cakap kat dia pilih la yang mana awak rasa terbaik untuk awak. Typical advise. lol

Teka dia choose yang mana?! :p UiTM ke Aviation?

Unexpected feeling part 8. 
Adios. ;)